02Mai2024

Pagesia i tècnics del Pallars Jussà es mouen per conèixer experiències agrícoles innovadores

El passat dimarts 29 de març, una quinzena de persones entre pagesos/es i tècnics/es vinculats a l’agricultura del Pallars Jussà van realitzar una visita a l’Espai Rural de Gallecs per tal de fer un intercanvi de coneixement i experiències.
La sortida va potenciar un espai de diàleg on la transició a cultius ecològics i la situació actual de canvi climàtic hi van ser presents. També va servir per compartir tècniques agràries i explorar les potencialitats de diversificar cultius i reorientar-los per tal d’obtenir un major valor afegit.

Gemma Safont, gerent del Consorci del Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs; Jordi Puig de l’Espigall, assessor agronòmic de la zona i Salvi Safont, pagès que ha realitzat la transició de cultiu convencional a l’ecològic, van ser els encarregats d’acompanyar durant la visita al grup pallarès.

Gemma Safont, per la seva banda, va presentar l’Espai Rural de Gallecs: un territori singular situat als vallesos en el qual els darrers 20 anys s’ha iniciat un procés de transició i innovació centrat en desenvolupar un model alternatiu de producció agrària, que aposta per cultius d’extensius en ecològic, noves orientacions productives per a consum humà, la transformació dels productes (farines i llegums cuits) en instal·lacions compartides i la distribució conjunta.

Jordi Puig i Salvi Safont, van conduir les explicacions referents al maneig dels camps i a les pràctiques que s’estan fent. Per una banda, es van visitar els camps experimentals, on s’estan realitzant proves de rotació de cultius, així com tècniques d’adobs verds, és a dir, cultius que no tenen una finalitat productiva sinó una funció fertilitzant, com ara la mostassa i el triticale. També van mostrar l’indret on realitzen el compost, en el qual han invertit en maquinària per millorar-ne la qualitat.

Per finalitzar la visita es va visitar el molí de pedra on s’elabora la farina a partir del cereal cultivat a Gallecs. D’aquesta manera, a partir de la transformació s’obté un producte amb major valor afegit, fent més competitives i rendibles les explotacions. Segons va explicar Safont, una idea de futur del Consorci és invertir en un molí més gran per tal d’augmentar la capacitat de producció, tot i ser conscients que aquesta acció ha d’anar acompanyada d’una forta campanya de comercialització conjunta.

El grup visitant va acollir amb interès les explicacions i va tenir l’oportunitat de debatre algun punt i d’analitzar les semblances i diferències entre els dos territoris. Si bé al Pallars Jussà el cultiu d’extensius per a l’alimentació animal és el predominant i es veu complex el canvi d’orientació cap a l’alimentació humana, en part per la distància respecte el client final; sí que es considera imprescindible l’ús de tècniques agrícoles sostenibles i respectuoses amb el medi ambient, així com també la necessitat d’orientar els cultius cap a un model local que disminueixi la dependència externa actual.

Aquesta ha estat la primera d’un cicle de dues sortides d'intercanvi de coneixement i experiències plantejades amb l’objectiu de transferir pràctiques innovadores i sostenibles  al sector agrícola del Pallars Jussà.  La segona sortida es realitzarà a Ecopionet (Salamanca), el mes de maig.

La visita s’emmarca dins del projecte “Aprenem de Gallecs”, que promou el Consell Comarcal del Pallars Jussà, amb la coordinació tècnica de la cooperativa Raiels · Iniciatives que arrelen, i està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de Suport al desenvolupament local, Projecte ‘Treball a les 7 Comarques’.

Compartir contingut
Copyright © 2024 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.